Amarantový olej

Vysoký obsah skvalenu dává amarantovému oleji zcela výjimečné vlastnosti a je účinnou složkou produktu. Ostatní složky významné oleje z amarantového zrna jsou kyselina olejová, kyselina linolová    a vitamin E.

Kyselina olejová – patří mezi nenasycené mastné kyseliny, které zlepšují látkovou přeměnu diabetiků a nemocných se zvýšenými hladinami tuků a cholesterolu v krvi. Tímto způsobem snižuje kyselina olejová výskyt srdečních a cévních komplikací zejména        u diabetiků a u nemocných s poruchami látkové přeměny tuků.

Kyselina linolová – je vicenenasycená mastná kyselina, kterou si lidský organismus neumí sám vytvořit a patří tudíž mezi nepostradatelné složky výživy, které musí být v dostatečném množství přiváděny potravou.

Vitamin E – tokoferol – patří mezi vitamíny rozpustné v tuku, které jsou důležité pro pohlavní funkce a zejména se tokoferol vyznačuje ochranným antioxidačním účinkem podobně jako skvalen. Doporučuje u některých onemocnění jako např. neurologické poruchy spojené se svalovou ochablostí, poruchy trofiky sliznic a kůže, atd.

Složení a nutriční hodnoty

SLOŽENÍ TUKŮ
Kyselina palmitová (C16:0) 20%
Kyselina olejová (C18:1n9) 22-26%
Kyselina linolová (C18.2n6) 46-50%
Kyselina stearová (C18:1) 3%
Ostatní mastné kyseliny pod 1%
Skvalen 5-6%
Přírodní vitamín E 10 mg/100g
Přidaný vitamín E

– dl alfa tkoferol (E 309)

25 mg/100g

 

 

 

SLOŽENÍ NUTRIČNÍ HODNOTY
Energie 899 kcal/100g – 3698 kJ/100g
Bílkoviny < 0,1g/100g
Sacharidy < 0,1g/100g
Tuky 99,97g/100g