Vysoký obsah skvalenu dává amarantovému oleji zcela výjimečné vlastnosti a je účinnou složkou produktu. Ostatní složky významné oleje z amarantového zrna jsou kyselina olejová, kyselina linolová a vitamin E.
Kyselina olejová – patří mezi nenasycené mastné kyseliny, které zlepšují látkovou přeměnu diabetiků a nemocných se zvýšenými hladinami tuků a cholesterolu v krvi. Tímto způsobem snižuje kyselina olejová výskyt srdečních a cévních komplikací zejména u diabetiků a u nemocných s poruchami látkové přeměny tuků.
Kyselina linolová – je vicenenasycená mastná kyselina, kterou si lidský organismus neumí sám vytvořit a patří tudíž mezi nepostradatelné složky výživy, které musí být v dostatečném množství přiváděny potravou.
Vitamin E – tokoferol – patří mezi vitamíny rozpustné v tuku, které jsou důležité pro pohlavní funkce a zejména se tokoferol vyznačuje ochranným antioxidačním účinkem podobně jako skvalen. Doporučuje u některých onemocnění jako např. neurologické poruchy spojené se svalovou ochablostí, poruchy trofiky sliznic a kůže, atd.
Složení a nutriční hodnoty
SLOŽENÍ TUKŮ | |
Kyselina palmitová (C16:0) | 20% |
Kyselina olejová (C18:1n9) | 22-26% |
Kyselina linolová (C18.2n6) | 46-50% |
Kyselina stearová (C18:1) | 3% |
Ostatní mastné kyseliny pod | 1% |
Skvalen | 5-6% |
Přírodní vitamín E | 10 mg/100g |
Přidaný vitamín E
– dl alfa tkoferol (E 309) |
25 mg/100g |
SLOŽENÍ | NUTRIČNÍ HODNOTY |
Energie | 899 kcal/100g – 3698 kJ/100g |
Bílkoviny | < 0,1g/100g |
Sacharidy | < 0,1g/100g |
Tuky | 99,97g/100g |